Asukastiedote koronavirukseen liittyen

Asukasohjeita koronatartuntojen ehkäisyyn

Taloyhtiön toiminta jatkuu kuten ennenkin, vaikka joku asukkaista olisi karanteenissa tai eristyksessä.  Karanteenissa olevan tulee ottaa huomioon, ettei hän ole lähikontaktissa taloyhtiön muiden asukkaiden, tai esimerkiksi isännöinnin tai huollon kanssa. Eristyksessä olevan tulee noudattaa eristystä koskevia ohjeita, joita hän on saanut infektiolääkäriltä. Eristyksessä olevan pitää ehdottomasti välttää kaikkia lähikontakteja muihin ihmisiin.

Taloyhtiössä suoritettavien kunnossapitotöiden ja muiden huoneistokäyntien tarpeellisuus arvioidaan etukäteen entistä tarkemmin epidemian aikana. Asuntoihin mennään ainoastaan silloin, kun kyseessä on vesivahingon kaltainen kiireellinen toimenpide, jota ei voi siirtää.

Jos isännöinnin tai huollon on kiireellisen korjaustarpeen takia päästävä käymään huoneistossa, on heillä oikeus tiedustella asukkaalta, onko huoneistossa eristyksessä tai karanteenissa olevia. Muuten osakkailla tai asukkailla ei ole velvollisuutta ilmoittaa isännöintiin, jos asukkaita on karanteenissa tai eristyksessä. Myöskään muiden terveyttä koskevia tietoja ei saa levittää naapureille.

Huomioi naapurit normaaliin tapaan

Taloyhtiöissä pätevät samat asumisen säännöt kuin ennenkin. Normaaliin elämään kuuluvat esimerkiksi musiikin kuuntelu ja lasten leikit. Jos etätöihin keskittyminen on vaikeaa, voi kokeilla soittaa itsekin taustamusiikkia tai käyttää kuulokkeita tai korvatulppia.

Poikkeustilanne voi ymmärrettävästi aiheuttaa stressiä, mutta ärsytyksen lisääntyessä kannattaa pysähtyä ja muistaa, että poikkeusolot koskevat kaikkia yhteisesti.

Yhteiset tilat käytössä poikkeuksin

Viranomaiset eivät ole toistaiseksi antaneet käyttökieltoja koskien taloyhtiön yhteisiä tiloja, kuten saunaa tai pesutupaa. Päätöksen mahdollisesta taloyhtiön yhteisten tilojen käytön rajoittamisesta, tai kieltämisestä, tekee tarvittaessa taloyhtiön hallitus. Asukkaat voivat käyttää omia saunavuorojaan tai pyykkivuorojaan normaalisti, ellei toisin ole päätetty. Taloyhtiön saunatiloihin ei pidä mennä, jos epäilee sairastuneensa.

Jos asukkaalla on kuitenkin laboratoriokokeissa varmennettu koronavirustartunta, kaikkien yhteistilojen käyttöä pitää välttää, sekä noudattaa infektiolääkärin ohjeita.

Lisätietoja

Lisätietoja antaa ensisijaisesti viranomainen.

Neuvontaa ja tietoa koronaviruksesta saa valtakunnallisesta neuvontapuhelimesta numerosta 0295 535 535.

Vaikutuksesta isännöinnin palveluihin tiedotamme www.isannointiwarma.fi sekä WarmaNetissä www.isannointiwarma.fi/warmanet

Taloyhtiöitä koskevaa koronatietoa voit lukea myös: https://www.kotitalolehti.fi/korona/

Seuraa myös THL:n verkkosivujen päivittyvää sivustoa:  https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19

Valtioneuvoston tietoa koronaviruksesta -neuvonta: https://valtioneuvosto.fi/tietoa-koronaviruksesta/puhelinpalvelu-ja-chat