Tilinpäätösmateriaalissa vilisee outoja termejä ja asioita. Tässä hyödyllistä selvennystä erilaisiin tilinpäätöskäsitteisiin.
Tilinpäätös
Kertoo, paljonko vastikkeita on kerätty ja mihin taloyhtiön rahat kuluneet verrattuna edelliseen tilikauteen. Taloyhtiön tilinpäätös tehdään vuosittain, yleisimmin tilikausi on 1.1. – 31.12.
Toimintakertomus
Erittelee, mihin kerätyt yhtiövastikkeet on käytetty, millaisia lainoja taloyhtiöllä on, miten talousarvio on toteutunut sekä mitä olennaisia tapahtumia, kuten remontteja, taloyhtiössä on ollut tilikauden aikana.
Tuloslaskelma
Tuloslaskelma näyttää, mistä rahat ovat taloyhtiöön tulleet ja mihin ne ovat menneet tilikauden aikana.
Tase
Tase kertoo, kuinka paljon taloyhtiöllä on varoja ja velkaa. Tase ei välttämättä kerro mitään rakennusten ja kaluston todellisesta arvosta. Ison yhtiön kirjanpitoarvo voi olla puoli miljoonaa, kun kiinteistön todellinen arvo on kymmenkertainen.
Vastikelaskelmat
Laskee taloyhtiön kerättyjen vastikkeiden ja kulujen erotuksen. Kaikista vastikkeista, kuten hoito- ja rahoitusvastikelaskelmista, tehdään omat vastikerahoituslaskelmat. Laskelmilla varmistetaan, että kullakin vastikkeella katetaan vain niitä menoja, joihin vastike voidaan käyttää.
Talousarviovertailu
Paljastaa, onko tilikausi toteutunut talousarvion mukaisesti. Poikkeamia esiintyy useimmiten korjaus- ja lämmityskuluissa. Esimerkiksi talven säitä on vaikea ennakoida.
Poistot
Ovat kirjanpitokeino yhtiön verotettavan tulon säätelemiseen.
Rahastointi
On keino kerätä osakkailta verovapaita maksuja esimerkiksi putkiremontin kattamiseksi. Rahastoidut varat käytetään myöhemmin lainan lyhentämiseen. Maksetut pääomavastikkeet kirjataan kirjanpidossa taloyhtiön taseeseen rahastoon.
Tuloutus
Tarkoittaa, että taloyhtiön kirjanpidossa pääomavastikkeet merkitään tuotoiksi taloyhtiön tuloslaskelmaan. Tuloutus on vaihtoehto rahastoinnille, mutta asunnossaan asuvan osakkaan kannalta näiden kahden välillä ei ole merkittävää eroa.
Asuintalovaraus
Antaa mahdollisuuden kerätä osakkailta verovapaata rahaa, jota käytetään myöhemmin esimerkiksi korjaushankkeisiin.